PL

Historia firmy FoodCare (początkowo Gellwe) rozpoczęła się w roku 1984 od produkcji deserów opartych na tradycyjnych recepturach. Większość przepisów wykorzystywana jest do dzisiejszego dnia, stanowiąc o wyjątkowym smaku produktów Gellwe. Z biegiem lat firma rozszerzyła asortyment oferowanych produktów deserowych o ciasta w proszku, polewy, kremy, dodatki i przyprawy do pieczenia, dodatki żelujące i inne produkty sypkie (kakao, czekolada do picia), stając się synonimem najwyższej jakości oraz dobrego i niepowtarzalnego smaku.

O firmie

Już w latach 90. marka Gellwe rozpoczęła ekspansję na rynki międzynarodowe. Jej motorem stał się stworzony w tym celu dział eksportu, a jego udział w generowaniu przychodów firmy jest znaczący i stale rośnie. Obecnie firma działa na rynkach Europy, Stanów Zjednoczonych, Kanady oraz w krajach azjatyckich.

Wzmożony popyt krajowy i zagraniczny na produkty Gellwe spowodował potrzebę zwiększenia możliwości produkcyjnych firmy. W 1997 roku obok dotychczas wykorzystywanego zakładu produkcyjnego w Zabierzowie, powstał nowy budynek z częścią biurową, gdzie obecnie znajduje się siedziba firmy. W roku 2002 w celu zapewnienia najwyższej jakości i szybkości obsługi klientów, zakład został powiększony o nowoczesne centrum logistyczne.

W 2007 roku firma z sukcesem weszła na rynek płatków śniadaniowych. Musli pod marką Fitella w małych, jednorazowych opakowaniach, dzięki innowacyjnemu konceptowi i ciekawie opracowanej strategii w ciągu zaledwie rocznej obecności na rynku stała się jego liderem pod względem liczby sprzedanych opakowań.

Tak dynamiczny rozwój firmy sprawił, że kierownictwo spółki podjęło decyzję o zmianie jej nazwy z Gellwe na FoodCare. Obecnie spółka jest właścicielem m.in. marek Gellwe, Fitella, BLACK, N-GINE, 4MOVE, FRUGO i Ostromecko. Jest również największym producentem marek własnych w kategoriach deserowych w Europie Centralnej.